maanantai 9. marraskuuta 2015

Rokkarista poppariksi

Rokkarista poppariksi


Elämässäni tapahtuu nyt paljon, niin positiivisia kuin negatiivisempia asioita. Pyrin keskittymään positiivisiin asioihin, joista nyt yhdestä kerron teille – tästä rokkaritytöstä tulee myös poppari!

Noin kuukausi sitten pyörät alkoivat pyörimään kun tutustuin mahtaviin ihmisiin - kaiken lisäksi erinomaisiin muusikoihin. Noh, nopeastihan minun elämässäni aina asiat rullaavat eteenpäin ja päädyinkin laulamaan bändiin, jossa soitetaan Michael Jacksonin biisejä :) Pikkutyttönä kuuntelin MJ:ia ja olin jopa ihastunut häneen <3 Jackson 5 ja Michaelin 80- ja 90-lukujen hitit olivat ahkerassa kuuntelussa. En koskaan laulanut näitä biisejä mukana, koska ajattelin ettei minusta ole laulamaan niitä. Paljon sanoja nopeassa tempossa ja etupotkuisesti laulettuina tuntui ihan liian vaikealta ja niin MJ jäikin minulle lähinnä kuuntelu- ja fiilistelykäyttöön.




Jos MJ on jäänyt sinulle vieraaksi, täältä näet kootusti hänen elämänsä ja uransa faktoja. Toki suosittelen ehdottomasti katsomaan dokumentteja, joita on tehty Michaelin eläessä ja kuoleman jälkeen. YouTubesta löytyy paljon materiaalia, joka vie mennessään.. Ja kyllä, MJ on erikoinen persoona tiedän sen, mutta kukas meistä ei olisi ;) Tässä esimerkkinä suora linkki vuonna 2003 julkaistuun Living With Michael Jackson -dokumentin ensimmäiseen osaan, joka löytyy kuutena osana YouTubesta:



Olin ihan innoissani, kun aloimme käynnistellä tämän bändimme taivalta! Ja olen toki edelleen :) Olen jo jonkin aikaa halunnut toisen bändin OverBoostin rinnalle ja tämä tuntuu juuri oikealta. Aluksi en kuitenkaan ollut täysin varma, onko minusta laulamaan MJ:n biisejä mutta halusin kokeilla. Billie Jean, Beat It, Black or White ja Thriller tulivat ensin työlistalle. Kuuntelin repeatilla levyversioita, katselin YouTubesta livekeikkoja ja -treenejä. Kävin jopa kirjastosta lainaamassa pari nuottikirjaa, että pääsisin paremmin stemmoihin kiinni. Päivän pari niitä taisin ihmetellä, kun lähetin ex tempore -nauhotetun pätkän Thrilleristä liitettäväksi treenipohjaan. Silloin usko taitoihini oppia myös popin salat vahvistui ja aloin ahmimaan Michaelin tuotantoa koko ajan enemmän ja enemmän. Tässä teillekin kuunneltavaksi pätkä tätä ensimmäistä kokeilua :)





Suurin muutos laulussani vertaessani rokki- ja poppilaulua on toki lauluvolyymi ja clean soundi mutta myös pääosin mixed ja pääsoundin käyttäminen – ei siis rintasoundia juuri lainkaan. On ihanaa huomata, että voi laulaa useita tunteja väsymättä :) Myös korukuvioita voi tuoda näihin melodioihin, mikä ei rokissa toimikaan. Toki tavoilleni uskollisena tuon takuulla joitain bluesista ominaisia säveliä myös MJ:n biiseihin mutta kunnioittaen alkuperäisiä versioita. Ihanaa päästä kehittämään itseään myös uudella alueella.. kuluneen kuukauden aikana olen saanut jo niin paljon uusia vaikutteita, että välillä hämmästelen sitä itsekin. Tässä laulumentorini Ken Tamplinin opastus, kuinka laulaa MJ:n biisejä vaikka ne eivät omalle äänialalle sattuisikaan. Huomaatte takuulla mixed ja pääsoundin osuuden tekniikassa :) Suosittelen kuuntelemaan sekä esimerkkibiisit että myös videon lopulla olevat selitykset käytettävistä tekniikoista.



Meillä on tällä popparibändillä ollut vasta yhdet treenit mutta olen treenannut biisejä paljon treenipohjademojen kanssa. Helpottaa opiskelua kummasti, kun koko ajan voi treenata saman taustan kanssa. Etupotkuisuus, sanojen ääntäminen ja rytmittäminen alkavat sujua, nyt voin keskittyä sanojen ulkoaopetteluun. Ensi vuoden puolella tavataan sitten keikoilla myös näissä merkeissä :)


<3:lla HanDe

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti